Moara pe pietre Moara Gliga Piatra Neamt 1
Moara pe pietre Moara Gliga Piatra Neamt 2
Moara pe pietre Moara Gliga Piatra Neamt 3

Moara cu Pietre

Făină Neagră Măcinată pe Piatră – Tradiția Care Privește Spre Viitor

Din 1940, familia noastră macină grâu și porumb și produce făină de calitate, din care coacem pâinea noastră. Peste optzeci de ani de experiență, muncă neîntreruptă și respect pentru materia primă și pentru procesele care îi evidențiază gustul și proprietățile nutritive.

Astăzi, în 2025, facem un pas către originile adevăratei panificații. Am investit în echipamente specifice pentru a realiza o producție autentică, artizanală. În felul acesta, producem făina noastră neagră, integrală și graham, măcinată pe piatră. O provocare asumată pentru a readuce tradiția în prim-plan și a o duce cu determinare spre viitor.

De Ce Măcinare pe Piatră?

Măcinarea pe piatră este o metodă tradițională în care bobul de grâu este zdrobit încet, fără a se supraîncălzi, păstrând astfel intacte toate substanțele nutritive și aroma sa naturală. În această făină regăsim și germenele bobului de grâu, cu toate principiile lui nutritive nealterate. Rezultă o făină integrală, bogată în fibre, vitamine și minerale. O făină autentică, ca odinioară.

Puteți găsi aceste făinuri, cât și pâinile rezultate din ele, la Pepitedor sau la Moara Gliga.

Avantajele unei Făinuri Superioare

Pentru brutării, pizzerii, patiserii

  • Posibilitatea de a oferi clienților o gamă diversificată de produse cu principiii gustative și nutritive deosebite.
  • Gust intens – Germenele de grâu rămas în făină adaugă o aromă profundă fiecărui produs.
  • Un produs fără compromisuri – 100% natural, fără aditivi sau amelioratori, doar făină pură, așa cum o oferă natura.

Pentru consumatorii finali

  • Mai nutritivă – Conține mai multe fibre, vitamine și minerale față de făina albă rafinată.
  • Ușor de digerat – Sprijină sănătatea digestivă și oferă un sentiment de sațietate mai îndelungat.
  • Gust autentic – Pâinea, focaccia și produsele de patiserie au un gust și o textură inconfundabile.
  • Versatilitate în bucătărie – Perfectă pentru pâine de casă, pizza, paste proaspete și deserturi rustice.

Cum Poate Fi Folosită?

Făina noastră neagră măcinată pe piatră este ideală pentru o varietate de rețete tradiționale și artizanale. Pentru a demonstra calitatea și versatilitatea ei, vă oferim două rețete clasice:

Rețetă Pâine Graham – Moara cu pietre Moara Gliga

Maia:

  • 200g făină neagră de grâu,
  • 8g drojdie proaspătă (sau 3g drojdie uscată),
  • 100ml apă la aproximativ 35°C

Se frământă 5 minute, apoi se lasă la dospit 2h la temperatura de 25°C, acoperit cu un prosop umed.

Aluat:

  • 300g făină graham,
  • 10g sare,
  • 180ml apă la aproximativ 30°C,
  • ulei vegetal (floarea-soarelui, măsline, porumb, struguri) 25ml,
  • semințe hidratate de chimen.

Se frământă 10 minute după care se porționează în bucăți de 150g, modelându-se la rotund.

Dospire finală la 25 grade Celsius timp de 1h, acoperit cu un prosop umed.

Pe pune pe o tavă cu hârtie de copt și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 20 – 25min.

Rețetă Pâine Neagră – Moara cu pietre Moara Gliga

Maia:

  • 200g făină neagră de grâu
  • 5g drojdie
  • 100ml apă la 35°C

Se frământă 5 minute, apoi se lasă la dospit 6h, acoperit cu un prosop umed.

Aluat:

  • 300g făină neagră
  • 10g sare
  • 180ml apă
  • Mix de semințe hidratate (in/floarea-soarelui/dovleac)

Se lasă la dospit la frigider până a 2-a zi, acoperit.

Dospire finală la 25 grade Celsius timp de 1:30 h, acoperit cu un prosop umed.

Se introduce în cuptor preîncălzit la 180°C timp de 50min.