Starea de sanatate provine dintr-o stare pepetua de echilibru,… fizic, psihic si nutritional
…de aceea sustinem si suntem promotorii unei diete zilnice variate si echilibrate, care nu exclude consumul niciunei categorii de alimente. Multiple studii efectuate la nivel European au demonstrat stiintific numeroasele beneficii pe care cerealele si produsele cerealiere le au asupra sanatatii. Fie ca sunt consumate verzi, incoltite sau mature (recoltate) cerealele contin vitamine si minerale esentiale bunei functionari a organismului, de aceea sunt recomandate pentru consum in orice stadiu de dezvoltare a plantei, fie ca atare (sub forma de sucuri), fie sub forma de produse cerealiere (de panificatie).
Astazi discutam despre #ORZ si sucul de orz verde, ca fiind o sursa importanta de antioxidanti, vitamine si minerale cu multiple  beneficii asupra sanatatii.
Ce contine?
In urma unor studii realizate la Universitatea Princeton din SUA,  s-a observat  ca orzul verde are o compozitie chimica cu un efect curativ care contribuie la incetinirea procesului de imbatranire a celulelor organismului.
Comparativ cu alte plante, orzul verde detine:
- VITAMINA A: de peste 250 ori mai multa decat in salata
- POTASIU: de approx. 25 ori mai mult ca in banane
- CALCIU: de 11 ori mai mult decat laptele
- FIER: de 11 ori mai mult decat in telina
- VITAMINA C: de  7 ori mai multa decat in portocale
- VITAMINA B1: de peste 10 ori mai multa decat in spanac
In plus, aceasta planta contine o cantitate importanta dintr-o enzime proteica activa cu un efect deosebit in revitalizarea corpului uman si incetinirea procesului de imbatranire – este vorba despre Superoxid Dismutaza (SOD), circa 2000 micrograme/100g extract pur orz verde. Expertii sustin ca aceasta enzime poate inactiva radicalii liberi, care atunci cand sunt activi, favorizeaza imbatranirea celulelor si implicit aparitia bolilor. Trebuie spus ca orzul verde este in prezent cea mai bogata sursa de SOD cunoscuta.
Preparare
Pentru a prepara acasa o astfel de bautura cu efecte benefice pentru energizarea corpului, aveti nevoie sa puneti la inmuiat o zi orz, dupa care se seamana in ghiveci, ladite solare sau gradini. Atunci cand firul ajunge la inaltimea de 15-20 cm, planta se poate folosi. Va trebui sa o curatati de radacina, sa o spalati si sa o maruntiti. Se va inmuia apoi in apa si se va da prin masina / robotul de centrifugare. Va rezulta un suc verde inchis, cu gust usor amarui, care se pastreaza in sticle cu capac la frigider. Se pot face 1-2 l odata, iar pentru consum se iau 50 ml de suc concentrat care se dilueaza cu 50-100 ml suc de mere sau apa. Se consuma la temperatura camerei, in cure de cate 8-10 zile.
Asadar, nu ezitati sa consumati orzul, aceasta super – cereala si, evident, nu evitati consumul de cereale, in general, intrucat este benefic asupra sanatatii atat timp cat exista un echilibru!