Painea – un aliment complex si esential pentru un stil de viata echilibrat
In prezent, nutritia reprezinta una dintre provocarile majore cu care se confrunta industria alimentara. Din ce in ce mai multi consumatori sunt in cautarea unor alternative sanatoase, cu valoare nutritionala mai mare, fara a face rabat in privinta gustului sau a confortului in procurarea acestor alimente.
In industria de panificatie, tendintele la nivel global se indreapta tot mai mult spre consumul de specialitati cu secara, seminte, cereale integrale si chiar cu prebiotice sau fructe. Cu toate ca piata autohtona de panificatie este preponderent bazata pe consumul de paine si specialitati albe din faina de grau (franzela, painea alba rotunda, etc.), aceste noi tendinte incep sa prinda radacini si pe plan local, consumatorii romani incepand sa constientizeze beneficiile alimentatiei sanatoase.
Painea si cerealele sunt fundamentale pentru un regim alimentar sanatos, fiind baza piramidei alimentare, potrivit careia o dieta sanatoasa trebuie sa contina multe fructe si legume, cereale (in special integrale), produse lactate cu un continut redus de grasime, carne slaba alba (pasare sau peste) si alimente bogate in proteine (precum fasolea, ouale, nucile si alunele).
De ce este important sa consumam paine?
- Painea este o excelenta sursa de carbohidrati (50%), are un continut scazut de grasimi (1-2%) si bogat in proteine vegetale (14% – de 4 ori mai mare fata de orez sau paste)
- Aduce un aport mare de fibre: 2 felii de paine cu cereale integrale oferind aproximativ 30% din necesarul zilnic de fibre
- Painea este o sursa sigura de vitamine, in special complexul de vitamine B, vitamina E si minerale esentiale (fosfor, magneziu, potasiu, zinc si fier)
Prin adaugarea de cereale integrale, seminte, nuci, fructe, painea devine un aliment cu adevarate beneficii pentru sanatate, ajutand la functionarea optima a sistemului digestiv si absorbtia redusa a glucozei, precum si la tinerea sub control a colesterolului.
Specialistii in nutritie recomanda cu precadere consumul produselor ce conțin cereale integrale, insa, ce sunt de fapt aceste cereale integrale?
Cerealele integrale contin toate partile comestibile ale unui bob. Acest lucru inseamna ca dupa procesare, acestea contin toate cele trei parti ale semintei (germenul, membrana interioara – endosperm si membrana exterioara – taratele), in proportiile originale.
Beneficiile cerealelor integrale sunt multiple prin varietatea de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre prezente. De exemplu, orzul este bogat in fibre si are cel mai redus continut de carbohidrati saturati dintre toate cerealele. Porumbul are o concentratie mai mare de steroli fata de alte cereale, sterolii din plante ajutand la blocarea absorbtiei in sange a colesterolului. Meiul este bogat in mangan si cupru (fiind incadrat in clasa super-alimentelor), ovazul are o concentratie mare de proteine si contine mai mult de 20 de polifenoli, cu puternic rol anti-oxidant, anti-inflamator si anti-alergic, iar spelta (printre primele soiuri de grau salbatic, gasit in amforele mormintelor grecesti si egiptene, datand dinaintea erei noastre) este bogata in proteine, continand toti aminoacizii esentiali de care organismul uman are nevoie.
Painea din faina integrala de secara reprezinta o alta optiune pentru o alimentatie sanatoasa. Din punct de vedere nutritiv, secara este superioara graului, fiind o sursa bogata de minerale (in special fosfor, mangan, magneziu si potasiu), fibre si proteine. Studii de specialitate confirma ca un consum regulat de paine de secara ajuta la reducerea greutatii corporale, imbunatateste tranzitul intestinal, produce un raspuns insulinic scazut, contribuind la echilibrul nivelului glicemiei din sange.
Painea din faina graham – un macinis din grau partial decorticat, care conţine parti anatomice din bob, valoroase din punct de vedere nutriţional: complexul de vitamine B, minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu) si fibre alimentare necesare organismului uman, are un continut mai redus de glucide asimilabile, putand fi consumata cu moderatie si in diete sau de catre persoanele care sufera de diabet.
Exista pe piata game variate de specialitati de paine cu aport nutritiv mai mare fata de painea alba simpla, insa, cand vorbim de alimentatie sanatoasa si echilibrata, elementul fundamental este moderatia.