Detoxifiere după Sărbători

După sărbătorile de iarnă organismul nostru poate fi destul de obosit. Mesele de Crăciun și de Revelion, sarmalele, cârnaciorii, și alte bunătățuri pe care le-am pregătit îi oferă organismului un aport prea mare de calorii.

Toxinele din organism nu numai că se transformă în kilograme în plus, dar afectează È™i sănătatea È™i îți dă o senzaÈ›ie de balonare, constipaÈ›ie, dureri de cap, tensiune crescută È™i te simÈ›i lipsit de energie È™i fără poftă de viață. Ca regimul de detoxifiere să aibă efect ar trebui să renunÈ›i complet câteva zile la lactate, carne È™i tot ce înseamnă grăsime È™i alcool.

Potrivit nutriÈ›ionistului, cura de detoxifiere se face cu multe fructe È™i legume proaspete. Acesta atenÈ›ionează însă că nu trebuie să depășească o săptămână. 

Curăţă-ţi organismul

Acum este momentul optim pentru a scăpa de excesul de kilograme acumulat în perioada Sărbătorilor, de toxine si de grăsimi. Alege un weekend sau, dacă poÅ£i, o săptămână, în care să elimini alimentele ÅŸi obiceiurile toxice. Perioada festivă vine la pachet cu exces de alcool, grăsimi, proteine de origine animală ÅŸi mult zahăr. PoÅ£i începe detox-ul cu un obicei simplu ÅŸi foarte eficient: începe-Å£i ziua cu o ceaÅŸcă mare de apă caldă în care ai stors o jumătate de lămâie. ÃŽncearcă să eviÅ£i alcoolul ÅŸi cofeina în această perioadă. Dacă Å£i-e greu fără cafea, înlocuieÅŸte-o cu ceai verde. E plin de antioxidanÅ£i, dar conÅ£ine ÅŸi cofeină ( motiv pentru care ar trebui să te rezumi la una, maximum două căni pe zi).

Ai grijă la dietă

Din lista alimentelor care ajută la eliminarea toxinelor fac parte:

 Fibrele: se găsesc în foarte multe fructe, legume, pâine È™i paste integrale. Fibrele ajută organismul să elimine toxinele, înlesnesc funcÈ›ionarea intestinelor È™i încetinesc absorbÈ›ia grăsimilor È™i zaharurilor în organism;

 Iaurtul : constituie o preÈ›ioasă sursă de calciu È™i conÈ›ine lactobacili care se stabilesc în intestin È™i-l protejează de acÈ›iunea microorganismelor periculoase;

 Apa: este un element fundamental în procesul de purificare a organismului. Consumul a 2 litri de apă zilnic, permite eliminarea toxinelor prin intermediul rinichilor. Dacă nu reuÈ™eÈ™ti să te „împrieteneÈ™ti” cu apa, poÈ›i opta pentru ceaiuri calde neîndulcite. Hidratarea este cea mai importantă când vine vorba de detoxifiere.

  • Ceaiul verde: Este recunoscut pentru proprietățile sale diuretice, detoxifiante, tonifiante È™i de ardere a grăsimilor. Bogat în antioxidanÈ›i, ceaiul verde are un efect energizant È™i întăreÈ™te sistemul imunitar. Este recomandat să beÈ›i maximum trei căni pe zi.
  • Ceaiul de urzică: Pe lângă acÈ›iunea depurativă, ceaiul de urzică revigorează întreg organismul. Acest lucru se întâmplă datorită substanÈ›elor proteice È™i vitaminelor conÈ›inute în planta de urzică. Se recomandă 2 căni de ceai pe zi.
  • Ceaiul de cicoare: Infuzia se obÈ›ine adăugând două linguri de cicoare uscată la un litru de apă clocotită. Se acoperă È™i se lasă circa 10 minute, după care se strecoară È™i se utilizează.
  • Ceai de cătină: Se prepară o infuzie din 2 linguriÈ›e de cătină la o cană cu apă È™i se beau 2 căni cu ceai pe zi.
  • Ceaiul de anghinare: Este un remediu naturist cu efecte benefice în detoxifierea organismului. Se recomandă să se consume câte 3 căni de ceai înainte de masă.
  • Ceaiul de Trei fraÈ›i pătaÈ›i: Un alt ceai cu rol detoxifiant È™i depurativ este ceaiul de trei fraÈ›i pătaÈ›i. Infuzia se prepară prin turnarea a 250 de ml de apă clocotită peste o linguriță de plantă uscată. Se beau între două È™i patru căni pe zi.
  • Ceaiul de soc: Este foarte bun în curele de detoxifiere. Ceaiul de soc elimină masiv toxinele È™i ajută È™i la scăderea în greutate. Ceaiul de soc se prepară din trei linguriÈ›e de flori de soc peste care adăugăm 250 de ml de apă clocotită. Se acoperă vasul cu un capac È™i se lasă la infuzat timp de 15 minute.

 De asemenea, axează-te mai mult pe supele creme făcute în casă ( din cartofi dulci, dovlecei, morcovi sau mazăre), pe smothie-uri din fructe ÅŸi legume proaspete ÅŸi pe cât mai multe salate. PoÅ£i consuma o zi întreagă doar smothie-uri sau supe. Dacă Å£i-e imposibil, încearcă să înlocuieÅŸti ( dar nu mai mult de 3/5 zile) micul dejun sau cina cu un smoothie delicios. Iar la prânz, poÅ£i opta pentru pui sau peÅŸte la grătar cu o salată generoasă, ori o garnitură de orez sau legume.

Relaxează-te

Cu un masaj sau o baie aromată. Uleiurile esenţiale de lavandă, lămâie sau paciuli sunt nişte detoxifiante eficiente. Adaugă câteva picături în cada de baie sau într-un recipient cu ulei de masaj pe care să îl foloseşti după duş.

Fă mişcare

Renumita antrenoare de fitness Kinga Sebestyen, cea care a lansat fenomenul Kangoo Jumps la nivel european, subliniază că, pe lângă acest regim de detoxifiere, este foarte important să facem sport pentru a accelera metabolismul și eliminarea toxinelor.

Mergeți la sală, chiar dacă ați început deja munca. Două ore seara, de două-trei ori pe săptămână nu e ceva imposibil. Faceți cardio, pilates, aerobic, Kangoo Jumps, și țineti cont că un organism sănătos vă oferă și tonusul necesar pentru a duce la bun sfârșit sarcinile de la birou. Așa că tebuie să îmbinați totul cât mai bine.

Lasa un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicata.

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other