Perceptia generala a consumatorilor este ca ingrasa. In Romania este consumata in diferite combinatii (mai mult sau mai putin corecte) si in cantitati mari. In prezent suntem printre cei mai mari consumatori de paine din Europa, dupa Bulgaria.
In realitate, consumata in cantitati moderate, painea este sanatoasa si recomandata la fiecare masa, avand foarte multe beneficii. Moderatia in consum si combinarea corecta a painii sunt doua mici secrete pentru obtinerea unor rezultate mari. Iata doar 4 dintre acestea:Â
- Painea tine greutatea sub control
Chiar daca suna contradictoriu, este o realitate. Painea contine carbohidrati si proteine. Consumul de paine poate restabili dezechilibrul dintre acesti doi macronutrienti, tinand in frau fluctuatiile de greutate.
Glucidele complexe sunt principala sursa de energie pentru metabolizarea si functionarea creierului si a sistemului nervos central. Compozitia painii combina fibrele si glucidele complexe si ofera o senzatie de satietate care previne gustarile intre mese. Acesta este un avantaj real si major pentru oricine vrea sa inceapa o dieta, deoarece mancand paine renunta la grasimi si zahar.
- Painea ajuta la buna functionare a tranzitului intestinal
Painea reprezinta o sursa importanta de fibre, care sunt recunoscute pentru beneficiile lor in functionarea optima a tranzitului intestinal. Painea contine atat fibre solubile, care moduleaza absorbtia de glucide si lipide, cat si fibre insolubile, care faciliteaza tranzitul intestinal (painea integrala in special).
- Painea influenteaza aportul de energie
Sportivii sunt constienti ca este important sa manance paine inainte de un efort intens. Painea contine amidon in proportie de 50%, prin urmare contine o cantitate semnificativa de glucide complexe. Acestea furnizeaza energie care este stocata in organism sub forma de glicogen hepatic si/sau muscular. Painea integrala (aprox. 230kcal/100 g) are un continut de amidon mai mic decat painea alba (aprox. 255kcal/100 g). Totodata, painea integrala contine mai multe fibre decat painea alba. Produsele alimentare care contin cereale intregi sunt recomandate pentru reducerea riscului bolilor cardiovasculare si de sistem digestiv.
- Painea ajuta creierul si functiile cognitive
Desi reprezinta doar 2% din greutatea corporala, creierul foloseste aproximativ 20% din energia totala, in repaus. Capacitatea de stocare energetica a creierului este foarte scazuta si permite o autonomie de 10 minute. Prin urmare, performanta creierului este mai proasta in conditii de repaus alimentar. Asadar, painea, datorita continutului in carbohidrati complecsi (cu eliberare prelungita) asigura o perioada prelungita de satietate si deci o alimentare energetica a creierului, respectiv a functiilor cognitive, pe o perioada mai lunga (comparativ cu zaharurile/carbohidratii simpli).
Asadar, nu ezitati sa includeti zilnic painea in dieta. Beneficiile sale sunt reale si incontestabile.