1940

1940 moara gliga1

Bunicii Gliga

Totul a inceput in anul 1940 cand bunicii Gliga, gospodari din zona Moldovei, oameni de sat care se ocupau cu cresterea animalelor si cultivarea cerealelor, au stramutat la Dragomiresti, Jud. Neamt, moara de porumb primita mostenire de la strabunicul Ungureanu (din satul Dobreni, Jud. Neamt) si au decis sa sprijine comunitatea sateasca, din care faceau parte pentru ca localnicii sa nu mai calatoreasca zeci de kilometri cu caruta plina de saci de porumb pentru a obtine unul din ingredientele principale din alimentatia oamenilor de la acea vreme, faina.

Moara de porumb

Astfel, moara de porumb infiintata in 1915 de strabunicul Ungureanu in Dobreni, deservea acum satul Dragomiresti, unde bunicii Gliga au devenit urmatorii ca importanta in sat, dupa primar, datorita sprijinului oferit satenilor.

Macinisul se realiza traditional, cu ajutorul a doua pietre mari de moara care macinau efectiv bobul rezultand faina si tarate.

Traditie de peste 75 de ani, … istorie de 100 de ani

Practic, conform istoriei, putem afirma ca traditia Moara Gliga dateaza inca de pe timpul strabunicului Ungureanu din 1915,… deci de peste 100 de ani!