Painea intre Adevar si Mit

Adevaruri si Mituri nutritionale referitoare la paine

adevaruri si mituri despre painePainea face parte dintre primele alimente eliminate dintr-o dieta. Dar acest pas este o greseala, pentru ca in lipsa painii organismul este privat de multi carbohidrati importanti. Putini stiu sau inteleg ca in procesele metabolice, grasimile pe care le consumam se ard la “focul” glucidelor (precum carbohidratii complecsi), asadar in lipsa unui glucid important precum painea, …ce se va intampla cu grasimile consumate? … In orice dieta, trebuie adoptata doar regula „cu masura!”.

  1. Painea ingrasa – MIT

NU painea ingrasa, ci produsele asociate cu ea! Sigur ca o paine intreaga mancata odata ingrasa, dar 1-2 felii la o masa nu. Painea nu trebuie combinata cu anumite alimente, pe lista neagra aflandu-se grasimile, dulciurile, pastele, cartofii, orezul si carnea. Nu este insa interzis sa mananci un sandvis cu legume si carne, nici paine cu lactate sau leguminoase.

  1. Painea e goala din punct de vedere nutritional – MIT

Valoarea nutritionala a painii nu se limiteaza la continutul in proteine, glucide si lipide. Painea contine si vitamine din grupele B, PP, E (cu rol important in prevenirea imbatranirii), minerale precum fosfor, magneziu, potasiu si oligoelemente de care organismul are nevoie – fier si zinc.

  1. Painea proaspata baloneaza – ADEVAR

Painea proaspata este mai greu de digerat decat painea prajita sau „veche” de o zi. Si asta din cauza ca painea calda contine mai mult amidon neretrogradat, element care favorizeaza balonarea si fermentatiile la nivelul colonului.

  1. Painea prajita are mai putine calorii – MIT

Prin prajire, nu se pierde continutul caloric al painii, ci doar o parte din cantitatea de apa. Totodata insa, prin prajire, amidonul se digera mai usor.

  1. O felie de paine pe zi e suficienta – MIT

Pentru a-ti asigura o buna parte din necesarul de glucide, poti manca 150-250 grame de paine pe zi. Poti consuma in plus, orez, cartofi fierti, paste (dar nu impreuna cu painea)

  1. Painea din faina integrala este mai sanatoasa decat painea din faina alba – ADEVAR

Painea din faina integrala, graham sau neagra contine un procent sporit de nutrienti (vitaminele B1, B2, acid folic, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fibre) si previne balonarea si constipatia.